Naar de pagina-inhoud

Verwar consequent zijn niet met starheid


In de opvoeding is het heel erg belangrijk om consequent te zijn. Dat wordt je in ieder geval van alle kanten verteld. Je kinderen zouden anders totaal niet weten waar ze aan toe zijn.

Als we bekijken wat de definitie is van ‘consequent,’ dan komen we deze uitleg tegen: “wat logisch voortvloeit uit wat je eerder gezegd of gedaan hebt.” Geen vlees of vis eten als je vegetariër bent bijvoorbeeld. Of altijd een zwempak/-broek/bikini aandoen als je gaat zwemmen. Op tijd zijn bij (belangrijke) afspraken. Allemaal voorbeelden van consequent zijn.

Wanneer we het hebben over consequent zijn in de opvoeding, wordt er veelal het “nee is nee” bedoelt. Waarmee het “nee is nee” eigenlijk nog niet het hele verhaal verteld, het gaat namelijk om “nee is nee en blijft nee, ongeacht welke argumenten je mee aankomt zetten.”
Het “nee is nee” an sich is wel consequent, maar hierin ook nooit van af willen wijken maakt dat je niet consequent, maar star bent.

Houd oog op de situatie

Ik schreef op Liefdevol Opgroeien al eens dat er 3 manieren zijn om van je nee een ja te maken. Door open te staan voor ja, houd je oog op de situatie. Geen enkele situatie is immers 100% identiek aan een andere. Waar het de ene keer niet kan, kan het de andere keer wel. Omdat de mix van variabelen toch anders zijn, ondanks dat ze op het eerste gezicht hetzelfde lijken.

Wees daarom liever consequent in het open staan voor ja, in plaats van star vast te houden aan een nee.

Deel Tweet Deel +1


In het dagelijks leven denkt, schrijft en praat Hiranthi veel over opgroeien in het algemeen. Van de ontwikkeling van baby’s en kleine kinderen, tot de persoonlijke ontwikkeling van volwassenen en de invloed van hun jeugd en huidige omgeving daarop.


*