Naar de pagina-inhoud

Vergeet niet om lief te zijn voor jezelf


Het gros van ons is opgegroeid met een behoorlijke dosis voorwaardelijkheid. In die voorwaardelijkheid kregen we vaak (onbewust) de boodschap dat we niet goed genoeg waren. Deed je iets fout? Dan kreeg je straf. En soms kreeg je dat ook als je niks fout had gedaan.

Die voorwaardelijkheid, de boodschap dat je niet goed genoeg was, zit dan erg diep. Vaak lukt het wel vergevingsgezind naar anderen te kijken, voor hun de lat niet al te hoog te leggen, maar voor onszelf vergeten we de lat vaak te verleggen. We houden vast aan dat ideaal dat ons in onze jeugd werd voorgeschoteld. Aan iets dat niet te halen valt.

We vergeten nog weleens dat ook wij maar mensen zijn, dat niet alleen de mensen om ons heen ruimte mogen hebben om fouten te maken. Wij verdienen dat ook.

Wees je eigen beste vriend/vriendin

Ga je een keer de mist in? Probeer jezelf dan de volgende vraag te stellen:

Hoe zou ik reageren als dit bij een goede vriend/vriendin was gebeurd?

In veruit de meeste gevallen zouden we bij een goede vriend/vriendin veel milder reageren. Begrijpen dat ook zij gewoon mens zijn en ze vooral begrip tonen. Doe dat dan ook naar jezelf. Toon jezelf begrip. Vertel jezelf dat jij ook maar mens bent en soms fouten maakt.

Door wat liever voor jezelf te zijn, zul je ook sneller inzien wat een volgende keer wellicht een betere aanpak zou zijn. Lukt het dan niet? Vergeet dan niet dat dingen afleren en aanleren tijd nodig hebben. Oefening baart kunst.

Deel Tweet Deel +1


In het dagelijks leven denkt, schrijft en praat Hiranthi veel over opgroeien in het algemeen. Van de ontwikkeling van baby’s en kleine kinderen, tot de persoonlijke ontwikkeling van volwassenen en de invloed van hun jeugd en huidige omgeving daarop.


*